E330 – Acidul citric

Acidul citric (E330) sa găseşte în mod natural în orice fiinţă vie (fie ea plantă sau animal), în ţesuturile şi fluidele corpului şi într-o mulţime de fructe şi legume, în special în citrice, kiwi, căpşuni. El ia parte la procesele metabolice de la nivelul celulelor. Acidul se prezintă sub forma unui compus organic incolor, cristalin, iar la temperatura camerei ca o pudra albă cristalizată.

La scară industrială este produs prin fermentarea melasei sau a trestiei de zahăr în combinaţie cu ciuperca Aspergillus niger. Din soluţia rezultată este filtrată ciuperca, apoi prin combinaţie cu hidroxid de calciu se obţine citrat de calciu (precipitat), din care acidul citric este regenerat prin tratarea cu acid sulfuric.

ACIDUL CITRIC NU PRODUCE CANCER.
Dacă ar produce, atunci toate celulele noastre ar fi transformate în celule canceroase întrucât acidul citric este prezent în toate celulele, aproape de ADN. Din contră, E330 este unul din cei mai siguri aditivi alimentari. Este complet nepericulos sa manânci dintr-odata 100 grame de acid citric. Singura legătură cu cancerul este că este anti-cancerigen.

Ciclul acidului citric în organism se numeşte ciclul lui Krebs, după numele descoperitorului său în 1930, şi se referă la oxidarea fiziologică a grăsimilor, proteinelor şi a carbohidraţilor în dioxid de carbon şi apă. În limba germana cuvântul Krebs înseamnă cancer şi de aici aceasta confuzie care durează din anii ’70 şi care a creat panică in Europa în anii ’80.

Doza zilnică admisă: nelimitată.

Datorită efectului său natural de conservant se utilizează în industria alimentară, dar şi pentru a da gustul specific acid, acru. Sporeşte efectul antioxidant al altor substanţe, dar este şi agent de chelare şi de curaţare care nu afecteaza mediul.

Se foloseşte în sucuri, muştar şi în foarte multe alte produse. Întăreşte gelul din gemuri şi încetineşte procesul de oxidare la fructe şi produse din fructe, combinându-se cu metalele prezente în mod natural şi prevenind decolorarea. La brânzeturi este folosit pentru a crea rapid mediul pentru activitatea enzimelor, în locul metodei tradiţionale. De asemenea, poate fi utilizat la îngheţată pentru a menţine separate globulele de grăsime.

Este utilizat pe scară largă în industria de vinuri, când sunt folosite fructe cu aciditate redusă, dar şi pentru că se combină cu fierul liber şi previne formarea de compuşi fier-tanin care fac vinul tulbure. În procesul de fabricaţie a berii reduce pierderea de zahăr din orzul germinat. Împreună cu bicarbonatul de sodiu are efect efervescent şi se foloseşte sub formă de pudră, tablete, sare de baie, degresant.

Datorită proprietăţii sale de chelare, acidul citric e folosit la săpunuri, detergenţi şi la dedurizarea apei. Se combină cu ionii de metal din apa dură şi îi elimină formând citraţi, permiţând formarea spumei. O soluţie cu 6% acid citric elimină petele lăsate de apa dură pe pahare. În industrie este folosit la dizolvarea ruginei. Reglează pH-ul din produsele de curăţare domestice şi din medicamente.

Acidul citric este o componentă normală a celulelor organismului şi este metabolizat, degradat şi eliminat de corp fără efecte adverse. Contactul cu o soluţie concentrată de acid citric produce iritaţia pielii sau a ochilor. Consumat în exces, poate ataca smalţul dinţilor. În concentraţie mare poate degrada şi decolora părul, întrucât deschide cuticula şi scoate mineralele din firul de păr.

Surse:

20 comments ↓

#1 Ioana on 10.07.08 at 7:43 pm

Wow, te faci biochimist? Aici in State e un pic mai simplu ca scrie direct numele compusului, nu sunt “smecheri” ca romanii sa puna E-uri.

#2 Kappa on 11.03.08 at 2:22 pm

Felicitari pentru initiativa.

Pentru E330 ce inseamna excesul care ataca smaltului dintilor? Care este doza critica (admisa) de “vitamina C”/zi – avand in vedere ca se poate folosi si curativ si profilactic?

#3 mihai on 11.03.08 at 2:34 pm

Kappa, mulţumesc pentru aprecieri.

Nu ştiu care este supradoza de acid citric care atacă smalţul dinţilor, nu sunt de specialitate. Oricum, nu se întâmplă peste noapte, ci în timp mai îndelungat. “Atacul” asupra smalţului se datorează proprietăţii acestui acid de a se combina cu metalele şi mineralele şi a le extrage din organism.

O precizare: acidul citric nu este Vitamina C, acela este acidul ascorbic (E300) despre care pregătesc următorul articol. Sper că vei găsi acolo răspunsuri la problemele care te interesează despre Vitamina C.

#4 corina on 07.29.10 at 10:05 pm

Hello,

clinica de oncopediatrie din Dusseldorf/ Germania a lansat o lista cu E-uri cancerigene si potential toxice recomandand evitarea acestora. Printre acestea, E330 si E 621 ( glutamat de sodiu) au fost considerate printre cele mai periculoase adaosuri cancerigene.
E621 a fost interzis in Europa occidentala.

Recomand un studiu mai atent al acestor substante acelor persoane care tin cu adevarat la sanatatea lor.

Si mai ales verificarea informatiilor postate in articol! 😉

#5 flavia on 11.14.10 at 1:05 pm

esti tampit. iarta-ma, dar esti complet idiot! cum poti sa recomanzi o otrava?

#6 Hello on 08.14.11 at 5:25 pm

Despre “clinica de oncopediatrie din Dusseldorf/ Germania”, iata defapt ce este acest zvon:

http://www.szpi.gov.cz/en/docDetail.aspx?docid=1006932&docType=ART&nid=11478

#7 wolfmann on 04.30.12 at 2:05 pm

stimata doamna/domn?, problema viatminei C este urmatoarea: un premiat NOBEL PENTRU FIZICA SI CHIMIE, il numesc pe LINUS PAULING, recomanda in caz de viroze (in faza de debut) VITAMINA C IN DOZE DE 10(ZECE) GRAME/ZI, CUM IN ACEST MOMENT SE PRODUCE VIATAMINA C TABLETE FILMATE 1G/DOZA, NU ATACA NICI STOMACUL, NICI SMALTUL DENTAR!
cele bune!

#8 George on 04.23.13 at 8:07 pm

wolfmann, uite-te mai sus si vei vedea ca vorbesti despre altceva! Vitamina C este E300, acidul citric este E330.
ACIDUL CITRIC ESTE DE FAPT UN PRODUS AL CHIMIEI , CA DE OBICEI , TOXIC!

#9 Acidu Vesel on 02.26.14 at 11:55 pm

Doza zilnica : nelimitata?

De unde dati copy paste sau diseminati aberartiile astea?

Vedeti aici ce efecte are doza nelimitata de care aminiti
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11679874

#10 Gloria on 03.16.14 at 3:18 pm

Parerea mea este sa va documentati inainte de a scrie articole care pot influienta decizia celor din jurul vostru… E 330 acidul citric este considerat alaturi de glutamat si Azorubina ca fiind cei mai periculosi aditivi!

#11 ama on 05.15.14 at 2:29 pm

flavia, nu asa iubitaaaa!!!! nu esti pe site de socializare.
daca nu esti de acord este suficient sa nu mai mananci fructe citrice si mai ales lamai.a propos, stii pe cineva care a murit mancand lamaii?probabil ca ai auzit ca cei mai sanatosi ,sau ,ma rog,printre ce mai sanatosi oameni sunt mediteraneenii.de ce oare?

#12 Corneliu on 06.26.14 at 6:49 am

Recomand autorului cantitati cat mai mari de E330, daca se poate dimineata la pranz si seara, in cantitati nelimitate cum recomanda el. Lucrarile de specialitate il dau drept cel mai cancerigen.

#13 Acidul citric si Facebookul on 02.23.15 at 4:26 pm

[…] Ciclul acidului citric în organism se numeşte ciclul lui Krebs, după numele descoperitorului său în 1930, şi se referă la oxidarea fiziologică a grăsimilor, proteinelor şi a carbohidraţilor în dioxid de carbon şi apă. În limba germana cuvântul Krebs înseamnă cancer şi de aici aceasta confuzie care durează din anii ’70 şi care a creat panică in Europa în anii ’80. Link […]

#14 Sebi on 05.06.15 at 7:06 pm

Ai folosit ca sursa wikipedia. Uite ce zice wikipedia: “As a weak acid, exposure to pure citric acid can cause adverse effects: inhalation may cause cough, shortness of breath, or sore throat; ingestion may cause abdominal pain and sore throat; exposure to skin or eyes may cause redness or pain.[19] Long term or repeated consumption may cause erosion of tooth enamel.”
Asta de ce nu ai scris in articol?

#15 mihai on 05.06.15 at 8:07 pm

@Sebi – mulțumesc pentru precizări. Articolul este scris acum 7 ani, chiar nu mai țin minte dacă am văzut acest pasaj din Wikipedia. Totuși bine că articolul meu îi trimite pe cei interesați către surse mai avizate.

Te rog recitește ultimul paragraf din articol. Consider că este informație suficientă în el pentru a nu-ți dori să inhalezi sau să ingerezi “pure citric acid”. Iar despre “exposure to skin or eyes” și “erosion of tooth enamel” am scris.

#16 Gabi on 05.08.15 at 9:43 am

Ce porcarie… E 330 este unul dintre cei mai periculosi aditivi existenti. Acidul citric natural e cu totul si cu totul altceva. Mizeriilr astea de E-uri sunt ca sa aduca multi multi bani in buzunarele bogatanilor numiti fals oameni de afaceri, sa mai extermine un oic din populatie.
Astea ar trebui interzise cu desavarsire, iar producatorii lor trimisi la… “brutarie”

#17 Călin on 06.11.15 at 6:43 pm

Eu știu că E330 e cel mai periculos. De ce dar scrieți prostiile astea?!

#18 Adi on 12.28.15 at 7:13 pm

Este corect articolul. Nu aveti de ce sa blamati acidul citric sau msg. Exista alti compusi cu adevarat daunatori, dar acestia 2 chiar intervin in ciclul Krebs.

#19 popescu on 03.17.16 at 7:08 pm

articolul e cam stupid ….. e paradoxal faptul ca doza zilnică admisă e nelimitată si ca totodata consumul excesiv poate ataca smaltul dintilor …. pana la urma cum e : nelimitat sau excesiv ?

imi poti raspunde si pe mail

#20 mihai on 03.18.16 at 1:53 am

@Popescu
Cititorul “Acidu Vesel” a făcut trimitere la un articol unde se arată efectul ingerării de acid citric în cantități mari (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11679874). Am menționat și eu în ultimul paragraf aspecte legate de consumul în exces. Paradoxul pe care l-ai sesizat se poate explica.

În acest site am încercat să prezint câțiva aditivi alimentari, așa-numitele E-uri. E330, fiind un aditiv, se utilizează în doze mici în industria alimentară. La unii adiviti aceste “doze” sunt limitate prin legislație sau prin cercetări medicale, depășirea lor fiind nerecomandată sau periculoasă pentru sănătate. La E330 doza maximă nu este stabilită, adică este nelimitată, înseamnând că în cantități rezonabile nu îți afectează sănătatea. Cum acidul citric este prezent și în citrice, kiwi sau căpşuni, care ar fi cantitatea maxim admisă de căpșuni pentru a fi în siguranță?

Atenție, nelimitat nu înseamnă în exces și nici nu înseamnă în formă pură. Exces înseamnă ingestia unor doze mari pe o perioadă lungă de timp sau a unei doze unice foarte mari. Pentru exemplificare, exces este 4 litri de coca-cola consumată zilnic, timp de un an. “Doza” de acid citric din 4 litri de cola nu atacă smalțul, dar pe timp de un an îl poate ataca. Despre ingerarea de acid citric în formă pură nu mai insist, este mai mult decât un exces, este un caz dus la extrem, iar acidul nu mai are rol de aditiv, ci de compus chimic.

O altă comparație relevantă: se recomandă consumul a doi litri de apă pe zi. Pe caniculă, cred că 4 litri. În aer cald și foarte uscat cum e în deșert, mai ales în regim de efort (alergare), cred că 10 litri de apă pe zi nu este neobișnuit. Pornind de aici, care este doza zilnică maxim admisă de apă? Nelimitată! Dar consumată în exces, apa contribuie la diluarea ionilor de sodiu din organism. Sindromul de hiperhidratare (intoxicația cu apă) poate fi fatal.

Leave a Comment